Menu

Decarbonising the Mining and Metals Value Chain Through Circularity

The inaugural Mining, Metals and the Circular Economy conference is an invaluable platform for industry stakeholders to gain a comprehensive understanding of the role, impact and benefits of a circular economy across the entire mining value chain. Taking place alongside International Mining and Resources Conference (IMARC) on 29 and 30 October, this is the world's first and only conference with discussions on the global context of both process and product circularity in the mining industry's supply chain.

The program will cover best practices in the mining and metals sectors including the commercialisation of remining waste, recycling metals, mine rehabilitation and community engagement, as well as the role of technology and digital tools in circularity. Mining companies of all sizes and their suppliers and customers will benefit from the conference to better understand the roles they play in a circular value supply stream.

Attendees of the 2-day conference will have the opportunity to:
  • Gain insights from international and local experts, providing real-world applications of circularity that can be readily implemented in your business operations.
  • Recognise the commercial potential of repurposing waste materials to create new product lines or generate additional revenue streams.
  • Acquire knowledge on implementing metrics and measurements to effectively track and report on circularity.
  • Evaluate the feasibility and value of downstream recycling to recover metals, thereby reducing emissions and reintegrating these materials into the supply chain.
  • Understand how mine transition and rehabilitation is effectively managed for the benefit of the local community, while leveraging social, economic and natural assets.
  • Strengthen ESG and sustainability credentials, fostering trust with investors, partners, suppliers and the wider community.
  • Explore the emerging market opportunity of reprocessing tailings to recover potentially valuable materials.
Mining, Metals and the Circular Economy
Mining, Metals and the Circular Economy
Mining, Metals and the Circular Economy

Conference Themes

Global Context

Policy, Regulation & Finance

Re-Mining Waste (Waste-To-Value)

Metrics, Data & Reporting

Future Use

Innovation & Collaboration

Recycling Metals

Accelerating Solutions

Program

The program is subject to change. Check the website regularly for updates.

  • 08:00 - 11:00 AEDT
  • |
  • 180 min
Global Context

The program will cover best practices in the mining and metals sectors including the commercialisation of remining waste, recycling metals, mine rehabilitation and community engagement.

  • 08:00 - 09:00
  • |
  • 60 min
Registration
  • 09:00 - 09:05
  • |
  • 5 min
Welcome to Country
  • 09:05 - 09:20
  • |
  • 15 min
Welcome and Opening Remarks
  • 09:20 - 09:40
  • |
  • 20 min
The Future is Circular; the Pathway is Complex and Challenging, but the Outcomes are Climate and Nature Positive
  • 09:40 - 10:40
  • |
  • 60 min
Global Keynote Panel Discussion: How Global Mining Companies, Suppliers and Customers are Progressing on Process and Product Circularity
  • Patience Mpofu
    Facilitator: Patience Mpofu, Global Mining Sustainability Thought Leader and Circularity Strategist, and Chief Executive Officer, Insight Mining Experts
  • Petar Ostojic
    Petar Ostojic, Founder, Centre Innovation and Circular Economy (Chile)
  • Alan Young
    Alan Young, Senior Advisor, Circular Economy Leadership Canada
  • Ashleigh	Morris
    Ashleigh Morris, Co-Founder, Coreo
  • 10:40 - 11:00
  • |
  • 20 min
Industry Spotlight
  • 11:00 - 11:30 AEDT
  • |
  • 30 min
Morning Tea Break
  • 11:30 - 13:00 AEDT
  • |
  • 90 min
Policy, Regulation & Finance
  • 11:30 - 11:35
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 11:35 - 11:55
  • |
  • 20 min
Investment as a Driver for Circularity in Mining and Metals
  • 11:55 - 12:15
  • |
  • 20 min
Industry Spotlight
  • 12:15 - 12:35
  • |
  • 20 min
Panel Discussion: What does a “Future Made in Australia” mean for Circularity in Mining and Metals?
  • Graham Arvidson
    Panellist: Graham Arvidson, Chief Executive Officer, Australian Vanadium Ltd
  • 13:00 - 14:00 AEDT
  • |
  • 60 min
Lunch Break
  • 14:00 - 16:00 AEDT
  • |
  • 120 min
Re-Mining Waste (Waste To Value)
  • 14:00 - 14:05
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 14:05 - 14:25
  • |
  • 20 min
Keynote Interview: Mine Waste Transformation through Characterisation- the Key to Unlocking New Opportunities for the Mining Sector
  • Anita Parbhakar-Fox
    Interviewer: Anita Parbhakar-Fox, Group Leader - Mine Waste Transformation through Characterisation, Sustainable Minerals Institute
  • 14:25 - 14:45
  • |
  • 20 min
Mining Circularity: How R&D can Unlock Industrial Symbiosis Opportunities through Tailings Reuse
  • Dr. Ana Fernandez-Iglesias
    Dr. Ana Fernandez-Iglesias, Director Sustainable Mining Portfolio, ArcelorMittal Mining R&D (Spain)
  • 14:45 - 15:05
  • |
  • 20 min
Re-mining of Sulphide Tailings for Critical Metal Extraction and Improved Environmental Outcomes
  • Dr. Helen Degeling
    Dr. Helen Degeling, Project Acquisition Manager, Cobalt Blue Holdings
  • 15:05 - 15:20
  • |
  • 15 min
Industry Spotlight
  • 15:20 - 16:00
  • |
  • 40 min
Industry Panel Discussion: The Value in Re-mining Mining Waste - Batteries, Solar Panels and Tyres
  • Katharine Hole
    Panellist: Katharine Hole, Chief Executive Officer, Association for the Battery Recycling Industry
  • Megan Jones
    Panellist: Megan Jones, Co-Founder, Circular PV Alliance
  • Lina Goodman
    Panellist: Lina Goodman, Chief Executive Officer, Tyre Stewardship
  • 16:00 - 16:15 AEDT
  • |
  • 15 min
Afternoon Tea Break
  • 16:15 - 17:30 AEDT
  • |
  • 75 min
Metrics, Data & Reporting
  • 16:15 - 16:20
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 16:20 - 16:40
  • |
  • 20 min
Keynote Interview: Shaping the Future of Mining with Circular Economy Strategies and Metrics
  • Petar Ostojic
    Interviewer: Petar Ostojic, Founder, Centre Innovation and Circular Economy (Chile)
  • 16:40 - 16:55
  • |
  • 15 min
Collecting Data to Deliver Meaningful Circularity Metrics
  • 16:55 - 17:30
  • |
  • 35 min
Industry Panel Discussion: Measuring What Matters in Circularity for Reporting and Story Telling Purposes
  • 08:30 - 11:00 AEDT
  • |
  • 150 min
Future Use
  • 08:30 - 09:00
  • |
  • 30 min
Registration
  • 09:00 - 09:05
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 09:05 - 09:45
  • |
  • 40 min
International Keynote: Designing Post Mining Future Use: Innovating Engagement Approach & Creative Solutions
  • Gustavo	Roque
    Gustavo Roque, General Manager, Future Use, Vale
  • 09:45 - 10:05
  • |
  • 20 min
Industry Spotlight
  • 10:05 - 11:00
  • |
  • 55 min
Keynote Panel Discussion: Transforming Historical Mine Sites into Ecological Assets (while Producing Needed Minerals) One Legacy Site at a Time
  • Allan Morton
    Facilitator: Allan Morton, Executive Director, enviroMETS Qld
  • Guy Boggs
    Guy Boggs, Chief Executive Officer, CRC TiME
  • 11:00 - 11:30 AEDT
  • |
  • 30 min
Morning Tea Break
  • 11:30 - 13:00 AEDT
  • |
  • 90 min
Innovation & Collaboration
  • 11:30 - 11:35
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 11:35 - 12:15
  • |
  • 40 min
Panel Discussion: Exploiting Digitalisation and AI to Transform the Metals Supply Chain
  • 12:15 - 12:30
  • |
  • 15 min
Harnessing Technology to Accelerate Mining, Refining and Recycling of Minerals Critical for Energy Transition
  • 12:30 - 12:45
  • |
  • 15 min
Keynote Interview: Partnering to Take Circularity Another Meaningful Step Forward Towards Clean Technology
  • 12:45 - 13:00
  • |
  • 15 min
How Collaborative Research and Development Accelerated Circularity in the Chemical Industry
  • Lucia Cade
    Lucia Cade, FAICD FIEAust, Chair, PaintBack
  • 13:00 - 14:00 AEDT
  • |
  • 60 min
Lunch Break
  • 14:00 - 16:00 AEDT
  • |
  • 120 min
Recycling Metals
  • 14:00 - 14:05
  • |
  • 5 min
Welcoming Remarks
  • 14:05 - 14:45
  • |
  • 40 min
Industry Panel Discussion: The Importance of the Recycled Metals Market and the Advancements being Made
  • 14:45 - 15:00
  • |
  • 15 min
Finding and Funding Innovative Technologies that Fundamentally Change the Way Metals and Minerals can be Extracted and Processed
  • Julian Treger
    Julian Treger, President, Chief Executive Officer & Director, CoTec
  • 15:00 - 15:20
  • |
  • 20 min
Industry Spotlight
  • 15:20 - 15:40
  • |
  • 20 min
Copper is King – Increasing Copper Supply through Recycling
  • 15:40 - 16:00
  • |
  • 20 min
Recommendations from the Roundtable meetings for Responsible Recycled Metals
  • 16:00 - 16:15 AEDT
  • |
  • 15 min
Afternoon Tea
  • 16:15 - 17:30 AEDT
  • |
  • 75 min
Accelerating Solutions
  • 16:15 - 17:30
  • |
  • 75 min
Leadership Roundtable Discussion: Accelerating Circular Economy Solutions to Advance Progress to Net Zero

Join a roundtable of peers to participate in a facilitated discussion designed to identify tangible solutions.

Each table will debate three posed questions, feeding back their findings to provide a path forward based on a collective experience.

 

Facilitators:

  • Petar Ostojic
    Petar Ostojic, Founder, Centre Innovation and Circular Economy (Chile)
  • Alan Young
    Alan Young, Senior Advisor, Circular Economy Leadership Canada
  • Andree Henríquez
    Andree Henríquez, Chief Executive Office, CircularTec, CircularTec (Chile)

Register now

2-Day
Conference pass

What's included

  • Full 2-Day Conference
  • Supplier Showcase
  • Catering
  • IMARC's Exhibition
  • IMARC's Global Opportunities, ESG Collaboration and Investment Theatres
  • Super Early Bird

    Ends 5 July 2024

    $2,295
  • Early Bird

    6 July to 9 August 2024

    $2,395
  • Last Chance Savings

    10 August to 13 September 2024

    $2,495
  • Regular Price

    14 September Onwards

    $2,595
1-Day
Conference pass

What's included

  • Either Tuesday or Wednesday of the Conference
  • Supplier Showcase
  • Catering
  • IMARC's Exhibition
  • IMARC's Global Opportunities, ESG Collaboration and Investment Theatres
  • Super Early Bird

    Ends 5 July 2024

    $1,395
  • Early Bird

    6 July to 9 August 2024

    $1,445
  • Last Chance Savings

    10 August to 13 September 2024

    $1,495
  • Regular Price

    14 September Onwards

    $1,545

All prices shown are in AUD and are subject to GST (Goods and Services Tax). Online pre-registration is essential to attend this event.

Group Discounts: Bookings of 3+ delegates will receive a 10% discount off the current rate, and bookings of 6+ delegates will receive a 15% discount off the current rate. To be eligible for the discount, all delegates must be booked at the same time. To make a group booking, email us at connect@miningcircularity.com or call us at: Australia: +61 (0) 3 9008 5946 | Hong Kong: +852 2219 0111 | United Kingdom: +44 (0) 20 8004 3888.

Speakers

Become an exhibitor
Become a sponsor
Get in touch

Exhibitors, Sponsors & Partners

Mining, Metals and the Circular Economy
Mining, Metals and the Circular Economy
Mining, Metals and the Circular Economy

ICC Sydney, Darling Harbour

Tuesday 29 & Wednesday 30 October

Situated at the intersection of Sydney’s academic, cultural and technology precincts, International Convention Centre Sydney (ICC Sydney) affords delegates, exhibitors and visitors convenient access to Australia's most cosmopolitan city.