Christine Charles

Christine Charles

Chairperson, Centre for Social Responsibility in Mining Advisory Board, SMI, University of Queensland, CSIRO Resources Advisory Group & Resources and Engineering Skills Alliance (RESA) and Non-Executive Director

Tivan & CRC TiME

Christine is a senior business leader who has held a variety of positions in the private sector, public sector and academia. She works independently, as a Board Director, also chairs a number of government and industry bodies, and provides strategic advice to companies in the mining and oil and gas sectors. Christine is an Adjunct Professor with the Centre for Social Responsibility in Mining in the Sustainable Minerals Institute at the University of Queensland.

​She has deep knowledge of the mining and energy sectors based on several years in a global Group Executive role with Newmont Mining, followed by a year as a Special Advisor to the CEO of the Minerals Council of Australia.

​Christine has worked at Chief Executive and senior executive level in government, including health, housing, urban development, human and community services, as well as whole of government experience. Christine has also provided advice and expertise in Defence in managing diversity and attraction, retention and development of people.

Christine Charles

Presenting on

Select Timezone
  • 11:30
  • Tue, 31 Oct
  • 11:30 - 13:30 AEDT
  • |
  • 120 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
  • |
  • ESG Collaboration
  • |
  • Google Cloud & NGIS ESG Collaboration Theatre

Mine Closure, Rehabilitation & Repurpose

  • 11:30 - 11:35
  • |
  • 5 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Welcoming Remarks
  • 11:35 - 11:55
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Keynote Address: Rethinking Mine Closure and Positive Post Mine Transitions
  • 11:55 - 12:15
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Case Study: Enabling Smallholder Farming Communities to Transition from Mine Dependency to Agriculturally Productive
  • 12:15 - 12:35
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
The Future of Mine Rehabilitation: Embracing Innovation to Deliver Sustainable and Productive Outcomes
  • 12:35 - 13:30
  • |
  • 55 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Talk it Forward Dialogue Table: How Can We Transition from Mine Dependency to Community Prosperity Post Closure?
  • 15:00
  • Tue, 31 Oct
  • 15:00 - 16:20 AEDT
  • |
  • 80 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
  • |
  • ESG Collaboration
  • |
  • Google Cloud & NGIS ESG Collaboration Theatre

Mine Closure, Rehabilitation & Repurpose

  • 15:00 - 15:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Welcoming Remarks
  • 15:05 - 15:35
  • |
  • 30 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Win Win: Case Studies from the Redevelopment of Abandoned Mines in Queensland
  • 15:35 - 15:50
  • |
  • 15 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
First Mile Sustainability
  • 15:50 - 16:10
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Integrating Circular Economy in Mine Restoration and Repurposing: A Proven Social, Environmental and Economical Approach
  • 16:10 - 16:20
  • |
  • 10 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Launch of Didactic Material in Spanish
  • 14:00
  • Wed, 01 Nov
  • 14:00 - 16:00 AEDT
  • |
  • 120 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • ESG Collaboration
  • |
  • Google Cloud & NGIS ESG Collaboration Theatre

Accountability & Transparency

  • 14:00 - 14:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming Remarks
  • 14:05 - 14:20
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Preventing Corruption Before Ground is Even Broken: An Update on Mining’s Performance
  • 14:20 - 14:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Operationalising ESG
  • 14:40 - 15:40
  • |
  • 60 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Talk it Forward Dialogue Table: Can Mining Operate with Integrity: How to Strengthen Accountability & Transparency Systems
  • 15:40
  • Thu, 02 Nov
  • 15:40 - 17:05 AEDT
  • |
  • 85 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
  • |
  • Plenary
  • |
  • Plenary Theatre

Resourcing Tomorrow: Future Proofing Mining

  • 15:40 - 15:45
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Welcoming from Chair
  • 15:45 - 16:30
  • |
  • 45 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: Reflections from Industry Legends: What Mining Was, What Mining Needs to Be
  • 16:30 - 17:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Q&A: Addressing the Issues that will take the Mining Industry Forward
  • 17:00 - 17:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Closing Remarks from Chair