Diederik Lugtigheid

Diederik Lugtigheid

President

ASI Mining

Diederik Lugtigheid holds a MSc in Mining Engineering from the Delft University of Technology, The Netherlands and a Ph.D. in Industrial Engineering from the University of Toronto, Canada. 

Diederik has a long history working in mining automation & technology projects for mining companies, OEMs and distributors. Whilst working at Rio Tinto from 2006 until 2012, he led the team that deployed the first Komatsu AHS fleet into Rio Tinto’s iron ore operations. Subsequently, he also led Caterpillar’s first AHS deployment at FMG’s Solomon mine. From 2016 until 2021, Diederik was based in Santiago, Chile where he was the VP of Product Support & the AHS Support Centre for Komatsu where he oversaw the growth of AHS in the Chilean mining market. In recent years between 2021 and 2022, Diederik worked for Roy Hill as the Director for the AHS project. In this role, he led the Roy Hill technology team together with Epiroc and ASI Mining, to develop and deploy the world’s first fully interoperable Autonomous Haulage System (AHS) into one of the largest iron ore mines in the world. From late 2022 until today, Diederik has led the ASI Mining organisation.

 

Diederik Lugtigheid

Related Articles and Documents

Presenting on

Select Timezone
  • 11:15
  • Thu, 02 Nov
  • 11:15 - 13:30 AEDT
  • |
  • 135 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
  • |
  • Digital transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Automation, Robotics & the Use of Drones

  • 11:15 - 11:20
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Welcoming Remarks
  • 11:20 - 11:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Benefits of OEM Agnostic Autonomy
  • 11:40 - 12:10
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Panel Discussion: Lessons Learnt from Creating the World’s Largest Autonomous Mine
  • 12:10 - 12:30
  • |
  • 20 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Enabling the Successful Adoption of Mining Technology
  • 12:30 - 13:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Panel Discussion: Deployment of Autonomous Equipment and Processes within Mining
  • 13:00 - 13:30
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Industry Panel Discussion: Public and Private Collaboration for National Development and Testing Centres for Mining