Emilie Ditton

Emilie Ditton

Regional Segment Leader – Mining, Metals & Minerals, Pacific

Schneider Electric

Emilie’s experience spans 20 years of working with industrial companies on their digital transformation within their operations. 

Emilie joined Schneider Electric in early 2023 to lead the Mining, Minersals and Metals Segment in Pacific. She joined from Capgemini where she led Capgemini’s strategic consulting Intelligent Industry capability group - working with clients on their asset, operations and supply chain strategy and transformations. Before Capgemini, Emilie led analyst firm IDC’s mining sector practice of strategic technology advisory research and consulting globally. In this role, working with buyers and suppliers across the mining sector to provide strategic technology advisory focused on operations. She now brings the insights built as an analyst and consultant about the digital and technology choices mining companies must make - as they prepare for the huge changes driven by the energy transition - to the way that Schneider Electric supports it clients within their digital transformations. 

Emilie is a Chemical Engineer with a passion for finding the pathways across the technology ecosystem, and through people and process change. She is a collaborator, enjoying the journey of building the ecosystem, and in doing so building strong performing capablities that can support the transformation journey that mining organisations are on. 

Emilie Ditton

Related Articles and Documents

Presenting on

Select Timezone
  • 11:30
  • Tue, 31 Oct
  • 11:30 - 14:00 AEDT
  • |
  • 150 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
  • |
  • Digital Transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Analytics & Interpreting the Data

  • 11:30 - 11:35
  • |
  • 5 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Welcoming Remarks
  • 11:35 - 11:50
  • |
  • 15 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Mining Keynote Interview: Decoding Production Forecasting: Know your Risk and Probabilities of Achieving Plan
  • 11:50 - 12:10
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Irrefutable Excellence in Mining: Leveraging Available Data and Analytics to Easily Achieve Goals for ISO, ESG, SHEQ
  • 12:10 - 12:30
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
The Evolving Data Strategy
  • 12:30 - 12:50
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Designing Intelligent, Efficient and Agile Mining for the Future with Schneider Electric and AVEVA
  • 12:50 - 13:10
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Revolutionising Process Control: Harnessing Physics-Informed AI for Enhanced Profitability, Robustness, and Sustainability in the Mining Industry
  • 13:10 - 13:30
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
End-to-End Integration in a Data-Driven Mining Value Chain
  • 13:30 - 13:50
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Future of Mining Engineering - How "Future" Technologies are Delivering Improvements at a New Scale, Today
  • 13:50 - 14:00
  • |
  • 10 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Digital Alchemy & Smart Operations: Turning Data into Gold Stars
  • 11:15
  • Thu, 02 Nov
  • 11:15 - 13:30 AEDT
  • |
  • 135 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
  • |
  • Digital transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Automation, Robotics & the Use of Drones

  • 11:15 - 11:20
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Welcoming Remarks
  • 11:20 - 11:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Benefits of OEM Agnostic Autonomy
  • 11:40 - 12:10
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Panel Discussion: Lessons Learnt from Creating the World’s Largest Autonomous Mine
  • 12:10 - 12:30
  • |
  • 20 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Enabling the Successful Adoption of Mining Technology
  • 12:30 - 13:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Panel Discussion: Deployment of Autonomous Equipment and Processes within Mining
  • 13:00 - 13:30
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Industry Panel Discussion: Public and Private Collaboration for National Development and Testing Centres for Mining