Ian Wells

Ian Wells

Chief Financial Officer

Fortescue Metals

Mr Wells commenced as Chief Financial Officer in February 2018 having responsibility for the Fortescue Group capital management strategy, core finance functions including reporting, tax and treasury, together with Group procurement and logistics, and technology and autonomy.

Mr Wells is a Director of a number of Fortescue’s subsidiaries and is a member and alternate chair of the Iron Bridge Joint Venture Committee.

Since joining Fortescue in 2010, he has held multiple senior executive roles in the Group Finance Leadership team, including Group Manager Corporate Finance, leading Fortescue’s capital management strategy, Group Manager planning and analysis and he also held the position of Company Secretary.

Mr Wells’ prior experience includes financing Fortescue’s major iron ore project development leading multi-billion dollar capital raising and refinancing transactions in domestic and international capital markets. 

With more than 25 years’ experience as a senior executive in leading ASX listed and private companies in the mining, energy infrastructure and healthcare industries, Mr Wells’ prior positions include Chief Financial Officer of Singapore Power subsidiary Jemena Limited and Acting Chief Financial Officer of Alinta Limited. 

Mr Wells holds a Bachelor of Business in Accounting, is a Fellow of CPA Australia, a Certified Finance and Treasury Professional and a Graduate of the Australian Institute of Company Directors. Mr Wells is Chairman of The Salvation Army’s WA Corporate & Philanthropic Council.

Ian Wells

Presenting on

Select Timezone
  • 08:20
  • Wed, 02 Nov
  • 08:20 - 10:45 AEDT
  • |
  • 145 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
  • |
  • Plenary
  • |
  • BHP Plenary Theatre

Promoting Opportunities, Minimising Disruptions & Building Resilience

  • 08:20 - 08:25
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Welcoming Remarks from IMARC
  • 08:25 - 08:30
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Welcome to Country
  • 08:30 - 08:40
  • |
  • 10 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Welcoming Remarks from Chair on behalf of IMARC’s Founding Partners
  • 08:40 - 08:50
  • |
  • 10 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Host Partner Ministerial Welcome
  • 08:50 - 09:00
  • |
  • 10 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
International Ministerial Welcome from the Kingdom of Saudi Arabia
  • 09:00 - 09:15
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Partnering with Purpose
  • 09:15 - 09:30
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Innovation, Technology and the Future for Resources
  • 09:30 - 10:15
  • |
  • 45 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: Minimising Mining’s Major Disruptions: The Impacts of Supply Chain Volatility, Labour and Skill Shortages, and the Rising of Costs of Doing Business within Mining and Resources
  • 10:15 - 10:30
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Mining Keynote
  • 10:30 - 10:45
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 02 Nov
Keynote Address: Why Mining’s Good Governance is a Critical Element of the Energy Transition?