Mark O'Brien

Mark O'Brien

General Manager - Digital Technology & Innovation

CITIC Pacific Mining

Mark O’Brien currently serves as the General Manager for Digital Technology & Innovation at CITIC Pacific Mining, the world’s largest magnetite iron ore operation, and China’s largest resources sector investment outside of China.  

His responsibilities cover strategic engagement with the business, technology leadership and innovation, and ownership of the key application and infrastructure platforms at CPM, across both IT and OT. He has an involvement in mining technology that stretches over 30 years. He is a graduate of Curtin University with an undergraduate degree in Mathematics and Computer Science and has undertaken postgraduate studies in AI, Philosophy and Ethics. Mark is also the Chair of the GMG AI in Mining Working Group, as well as a contributor to national and international collaborations around mining technology.

Mark O'Brien

Related Articles and Documents

Presenting on

Select Timezone
  • 14:00
  • Tue, 31 Oct
  • 14:00 - 17:20 AEDT
  • |
  • 200 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
  • |
  • Digital Transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Applications of Digitalisation & Artificial Intelligence

  • 14:00 - 14:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Welcoming Remarks
  • 14:05 - 14:20
  • |
  • 15 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Mining Keynote: Practical Applications of AI in Mining
  • 14:20 - 14:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Landing the Digital Promise: What it Really Takes to Deliver Value
  • 14:40 - 15:00
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
A Technology Journey that Supports the Increasing Complexity Facing Operations
  • 15:00 - 15:20
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Leveraging Rugged Machine Vision and AI to Go from Raw Data to Insight and Impact: Examples, Challenges, and Opportunities
  • 15:20 - 15:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Maximising Tyre Life: The Role of Real-Time Hazard Detection
  • 15:40 - 16:00
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
AI@Scale: The Future for Mining Leaders
  • 16:00 - 16:20
  • |
  • 20 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Mining Keynote Interview: The Emerging Role of Vanadium in Energy Transition and Long Duration Energy Storage
  • 16:20 - 17:20
  • |
  • 60 min
  • |
  • Tue, 31 Oct
Industry Panel Discussion: Key Learnings from the Most Recent Applications of AI and Data Analytics in Mining
  • 16:30
  • Tue, 31 Oct
  • 16:00
  • Wed, 01 Nov
  • 16:00 - 17:30 AEDT
  • |
  • 90 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • Digital Transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Digital Transformation in Mining

  • 16:00 - 16:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming Remarks
  • 16:05 - 16:25
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Traffic Awareness and Collision Avoidance: OneEpiroc - Two Solutions, Working Seamlessly Together
  • 16:25 - 16:45
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Digital Transformation with Data
  • 16:45 - 17:00
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Revolutionising Process Control: Harnessing Physics-Informed AI for Enhanced Profitability, Robustness, and Sustainability in the Mining Industry
  • 17:00 - 17:30
  • |
  • 30 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
GMG Panel Discussion: Learning from Best Practices of Implementation and Adoption of New Technologies within Mining