Michelle Ash FAusIMM

Michelle Ash FAusIMM

Vice President, Growth, BHP and Director

GMG Group

Michelle Ash, VP Growth, has made significant contributions to the mining sector with a focus on Innovation Strategy, Technology, and Digital Transformation.

Michelle is highly passionate about Mining and Infrastructure and remains focused on delivering sustainable solutions that help these sectors to continue to create and shape the world in which we live, through digital transformation and the 3DEXPERIENCE platform.

As Chair of the Global Mining Guidelines Group from 2018 to 2022, Michelle contributed to the development of best practices and guidelines for the implementation of technology and socially enabled changes in the mining industry. She is currently a member of the GMG Board of Directors. She is also on the advisory board of several start-ups such as Petra Data Science, OffWorld, Behault, Descartes Labs and MineSpider.

Previously she was CEO GEOVIA Dassault Systemes, where she helped develop and bring to the industry transformational capabilities. Prior to that she was Chief Innovation Officer at Barrick Gold Corporation where she oversaw the company’s innovation program, looking both at how innovation can drive productivity in the existing business as well as how it can be harnessed to deliver alternative business models.

She began her career as a blasting engineer with Rio Tinto and has held several operational roles in various mining companies and across commodities.

Michelle was named to the 2016 list of “100 Global Inspirational Women in Mining” by Women in Mining UK and won the Technology Innovator of the Year Award by Mines and Technology in 2019.  She holds a degree in Civil Engineering and an Executive MBA from the Melbourne Business School; she also holds a degree in Psychology from Deakin University.

Michelle Ash FAusIMM

Latest Interviews

Presenting on

Select Timezone
  • 11:00
  • Wed, 01 Nov
  • 11:00 - 14:00 AEDT
  • |
  • 180 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • Digital Transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

The Digital & Connected Mine of the Future

  • 11:00 - 11:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming Remarks
  • 11:05 - 11:20
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Mining Keynote Interview: Optimisation of Core Drilling: Where are We Today, What’s on the Horizon
  • 11:20 - 11:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Turning Mining Data into Mining Intelligence
  • 11:40 - 12:00
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Operational Technology Evolution and its Application in Australian Mine Sites
  • 12:00 - 12:20
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
The Role of the Internet of Geosensing in Precision Mining and Resource Definition
  • 12:20 - 12:40
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Innovation and Technology to Tackle Skills Shortages in Mining
  • 12:40 - 13:00
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
How 4D Digital Twin Innovation Optimises Productivity, Asset Management and Improves Profitability
  • 13:00 - 14:00
  • |
  • 60 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Panel Discussion: The Next Gen Digital & Connected Mine: What is Required
  • 16:00
  • Wed, 01 Nov
  • 16:00 - 17:30 AEDT
  • |
  • 90 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • Digital Transformation
  • |
  • Convergio Digital Transformation Theatre

Digital Transformation in Mining

  • 16:00 - 16:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming Remarks
  • 16:05 - 16:25
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Traffic Awareness and Collision Avoidance: OneEpiroc - Two Solutions, Working Seamlessly Together
  • 16:25 - 16:45
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Digital Transformation with Data
  • 16:45 - 17:00
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Revolutionising Process Control: Harnessing Physics-Informed AI for Enhanced Profitability, Robustness, and Sustainability in the Mining Industry
  • 17:00 - 17:30
  • |
  • 30 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
GMG Panel Discussion: Learning from Best Practices of Implementation and Adoption of New Technologies within Mining
  • 08:00
  • Thu, 02 Nov
  • 08:00 - 11:00 AEDT
  • |
  • 180 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
  • |
  • Plenary
  • |
  • Plenary Theatre

Strengthening the Mining Innovation Ecosystem: Investment, Technology, Skills & Collaboration

  • 08:00 - 08:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Welcoming from IMARC Plenary Emcee
  • 08:05 - 08:15
  • |
  • 10 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Address: Turbocharging Investment to Catalyze and Accelerate the Innovation Necessary for Mining to Support Societal Goals
  • 08:15 - 08:30
  • |
  • 15 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Interview: Understanding How Capital, Policy and Markets are Impacting Critical Minerals
  • 08:30 - 09:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: Connecting Technology and Investment: How this will Drive Innovation?
  • 09:00 - 09:35
  • |
  • 35 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: Top Three Technology & Innovation Opportunities for Mining and METS
  • 09:35 - 09:50
  • |
  • 15 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Address: The Decarbonisation Revolution: Being Smarter Together is Critical to Enable our Mines of Tomorrow
  • 09:50 - 10:30
  • |
  • 40 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: What is the Role of Culture & Collaboration in Driving the Mining Innovation?
  • 10:30 - 11:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
World Gold Council Panel Discussion: Talent and the Future of the Workforce for Gold Mining