Rohitesh Dhawan

Rohitesh Dhawan

President & Chief Executive Officer

International Council of Mining and Minerals (ICMM)

Rohitesh was appointed CEO of ICMM in April 2021. He is passionate about the transformative power of mining, particularly in emerging markets where he has spent two-thirds of his life. His career has been at the intersection of sustainability, resources and geopolitics and his prior roles have included Managing Director for Energy, Climate & Resources at Eurasia Group and Global Head of Sustainability for the Mining Sector at KPMG.  

Ro is a Fellow and faculty member of the Africa Leadership Initiative, a Raisina fellow at the Asian Forum on Global Governance and a member of the Advisory Board of Concordia. He also serves on the expert panel on climate change for the UK government’s Partnering for Accelerated Climate Transitions (PACT) programme and has been named one of South Africa’s climate change leaders for his work with the country’s mining industry. He is also Chair of the Board of Trustees of the BecomingX Foundation which strives to create a world in which all young people can realise their full potential.

He holds a Masters of Science in Environmental Change & Management from the University of Oxford in the UK, and a Bachelor of Commerce in Economics from Rhodes University in South Africa. 

Rohitesh Dhawan

Presenting on

Select Timezone
  • 08:00
  • Wed, 01 Nov
  • 08:00 - 11:00 AEDT
  • |
  • 180 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • Plenary
  • |
  • Plenary Theatre

Creating Social Value and Environmental Resilience that Supports Shared Prosperity

  • 08:00 - 08:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming from IMARC Plenary Emcee
  • 08:05 - 08:15
  • |
  • 10 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
First Nations Partner Address: Insights from IWIMRA Members on Opportunities for Change Amongst the Mining & Resources Industry
  • 08:15 - 08:25
  • |
  • 10 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Australian Government Ministerial Address
  • 08:25 - 09:05
  • |
  • 40 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Keynote Panel Discussion: Recognising First Nations and Developing Better Indigenous Partnerships that Support Shared Prosperity
  • 09:05 - 09:20
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Keynote Address: The Fundamentals of Creating Social Value and Environmental Resilience that Supports Shared Prosperity
  • 09:20 - 10:00
  • |
  • 40 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
World Economic Forum Keynote Panel Discussion: Unlocking Australia’s Energy Transition: From a Global to a Country Perspective
  • 10:00 - 10:15
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Keynote Interview: What has MMG Learnt in Dealing with Challenges of Operating in Complex Jurisdictions Across Numerous Cultures and Geographies
  • 10:15 - 10:35
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
World Gold Council & Gold Fields Joint Keynote: Stakeholder Value Creation in the Gold Mining Industry
  • 10:35 - 10:50
  • |
  • 15 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Keynote Presentation: Ma’aden: A New Mining Champion
  • 11:00
  • Wed, 01 Nov
  • 11:00 - 13:00 AEDT
  • |
  • 120 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
  • |
  • ESG Collaboration
  • |
  • Google Cloud & NGIS ESG Collaboration Theatre

Community Engagement, Trust & Indigenous Partnerships

  • 11:00 - 11:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Welcoming Remarks
  • 11:05 - 11:30
  • |
  • 25 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Industry Interview: Operationalising the 'S' in ESG: Does it Matter to Investors?
  • 11:30 - 12:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
IWIMRA Interview: Driving Quality Participation of Indigenous Women within Mining & Resources
  • 12:00 - 12:20
  • |
  • 20 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Industry Interview: Community Engagement & Partnerships: What Mining Continues to Learn from the Communities they Operate in
  • 12:20 - 13:00
  • |
  • 40 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
LATAM Insights: What it Takes to Deliver Effective Social Performance, and What Does Not Work Well
  • 13:00 - 14:00
  • |
  • 60 min
  • |
  • Wed, 01 Nov
Talk it Forward Dialogue Table: What Prevents Mining from Achieving Trust?
  • 15:40
  • Thu, 02 Nov
  • 15:40 - 17:05 AEDT
  • |
  • 85 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
  • |
  • Plenary
  • |
  • Plenary Theatre

Resourcing Tomorrow: Future Proofing Mining

  • 15:40 - 15:45
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Welcoming from Chair
  • 15:45 - 16:30
  • |
  • 45 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Panel Discussion: Reflections from Industry Legends: What Mining Was, What Mining Needs to Be
  • 16:30 - 17:00
  • |
  • 30 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Keynote Q&A: Addressing the Issues that will take the Mining Industry Forward
  • 17:00 - 17:05
  • |
  • 5 min
  • |
  • Thu, 02 Nov
Closing Remarks from Chair